Žloutkový mazanec

Nadýchané nebe plné zlatavě žlutých žloutků!

Mazanec je velmi citlivá věc, někdo má rád ten svůj rodinný recept, někdo rád experimentuje a někdo ho radši bez rozinek. Tenhle recept je téměř původní z roku 1932. Téměř původní, protože dnešní suroviny se chovají malinko jinak a to halvně mouka, která ztrácí sílu a neutáhne tolik hydratované těsto. Všímáte si toho? 

Připrav si:

  • 530 g hl. mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 330 g mléka
  • 140 g másla
  • 120 g cukru
  • 3 žloutky
  • Sůl
  • Citronová kůra
  • 70 g rozinek
  • 70 g sekaných mandlí + hrst na posypání
  • 1 žloutek s 1 lžící mléka na potření před pečením

Postup:

  1. Část vlažného mléka smícháme se lžící odvážené mouky, lžící cukru, rozdrobeným droždím a necháme přibližně 15 minut vzejít kvásek. Zbytek mouky a cukru, špetku soli a citronovou kůru smícháme v nádobě robotu.
  2. Přidáme mléko, žloutky a vzejitý kvásek, vymícháme v kompaktní těsto a postupně přidáváme povolené máslo. Hněteme na střední stupeň přibližně 10 minut a v poslední minutě přidáme horkou vodou spařené rozinky (pokud máte v rumu naložené, dejte ty) a mandle. Necháme zvolna zapracovat, těsto přendáme do čisté mísy, zaprášíme hladkou moukou a necháme alespoň hodinu zrát.
  3. Z vykynutého těsta vytvarujeme jeden velký nebo dva akorát velké bochánky, které můžeme libovolně zaplést, postříkáme vodou z rozprašovače a necháme další hodinu kynout. Pro kynutí klasického bochánku doporučuji ošatku na chleba nebo cedník vyložený utěrkou a vysypaný moukou, aby vám mazanec držel hezčí tvar. U zapletených mazanců je dobré péct v nějaké kulaté formě, aby se vám tolik nerozběhl do stran, ale do vyběhl do výšky.
  4. Když těsto zvětší svůj objem na dvojnásobek, potřeme mazanec žloutkem s mlékem a posypeme mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 165 °C přibližně 45 minut.