Závin s kysaným zelím

Kysaný zelí, voňavý uzený, křehké těsto...

Kam se hrabe dýňové a perníkové koření. Tohle je ta pravá vůně podzimu!

Samozřejmě, nejlepší je vyrobit si vlastní listové těsto a vlastní kysané zelí, ale když není, zvládnete to i s kupovaným.

Připrav si:

  • Balení listového těsta
  • Anglická slanina vecelku 300g
  • 500g kysaného zelí
  • Dva stroužky česneku
  • Vejce na potření

Postup:

  1. Zelí vymačkáme (šťávu třeba vypijte nebo s ní okyselte polévku, udělejte dresink na salát…) a pokrájíme.
  2. Slaninu nakrájejte nadrobno nebo ji můžete nastrouhat na hrubém struhadle. Česnek prolisujeme a všechno smícháme se zelím.
  3. Listové těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme a  každou naplníme 1/2 připravené směsi. Zabalte jako klasický závin nebo si kraje nařízněte a skládejte přes sebe jako kazajku.
  4. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem (případně mletou paprikou nebo třeba bylinkami).
  5. Pečeme přibližně na 180C cca 20 min.