Závin s kysaným zelím
Říjen 17, 2022

Kysaný zelí, voňavý uzený, křehké těsto...
Kam se hrabe dýňové a perníkové koření. Tohle je ta pravá vůně podzimu!
Samozřejmě, nejlepší je vyrobit si vlastní listové těsto a vlastní kysané zelí, ale když není, zvládnete to i s kupovaným.
Připrav si:
- Balení listového těsta
- Anglická slanina vecelku 300g
- 500g kysaného zelí
- Dva stroužky česneku
- Vejce na potření
Postup:
- Zelí vymačkáme (šťávu třeba vypijte nebo s ní okyselte polévku, udělejte dresink na salát…) a pokrájíme.
- Slaninu nakrájejte nadrobno nebo ji můžete nastrouhat na hrubém struhadle. Česnek prolisujeme a všechno smícháme se zelím.
- Listové těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme a každou naplníme 1/2 připravené směsi. Zabalte jako klasický závin nebo si kraje nařízněte a skládejte přes sebe jako kazajku.
- Závin potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem (případně mletou paprikou nebo třeba bylinkami).
- Pečeme přibližně na 180C cca 20 min.
