Velouté s Passatelli
Prosinec 28, 2022

Itálie na svátečním stole!
Těstoviny passatelli jsou pro mě úžasným objevem! Jsou plné skvělého sýru Gran Moravia, který jim dodává typickou chuť. V Itálii se passatelli podávají v tradiční vánoční polévce passatelli in brodo, což je čistý silný vývar doplněný o tyhle báječné těstoviny. Protože naše tradiční polévky jsou o něco bohatší, připravil jsem k těstovinám jemné kuřecí velouté s máslovou zeleninou. Zkuste ji, rozhodně bude v zimním období příjemným pohlazením. Recept vznikl ve spolupráci s La Formaggeria Gran Moravia.
Připrav si:
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 50 g Čerstvého másla La Formaggeria Gran Moravia
- 50 g hl. mouky
- 2 mrkve
- 1 malá petržel
- menší svazek šalvěje
- citronová šťáva
- smetana ke zjemnění
Na těstoviny passatelli:
- 120 g prosáté strouhanky
- 120 g sýru Gran Moravia jemně strouhaného
- 3 vejce
- mušk. oříšek
- zlehka citr. kůra
- ml. pepř
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto na těstoviny. Prosátou strouhanku smícháme se strouhaným sýrem. Vytvoříme důlek a do něj vyklepneme tři vejce. Přidáme muškátový oříšek, ml. pepř a trochu citronové kůry (opravdu malinko, ať nemáte těstoviny citronové). Vidličkou začneme promíchávat vejce a postupně do nich začneme zapracovávat strouhankovou směs. Když už je těsto příliš hutné, začneme propracováváním rukama. Kompaktní propracované těsto zabalíme do fólie a necháme odpočívat alespoň 2 hodiny.
- Nyní si připravíme Velouté. Do hrnce si dáme rozpustit máslo, zasypeme hl. moukou a připravíme si máslovou jíšku. Když nám začne zlehka chytat barvu, zalijeme ji zchladlým vývarem. Pořádně promícháme, vložíme svazek šalvěje a necháme provařit, alespoň 20 minut.
- Mrkev a petržel si očistíme a nakrájíme na nudličky, můžete použít i nějakého kuchyňského pomocníka, ať jsou pěkně tenké, a orestujeme na kousku másla.
- Z polévky vyndáme šalvěj, rozmixujeme a přecedíme. Vrátíme na plotnu, přidáme restovanou zeleninu, osolíme, přidáme citronovou šťávu a ochutnáme. Dochutíme a na závěr zjemníme kapkou smetany.

5. Těsto na těstoviny si odpočinulo a můžeme se pustit do výroby. Budeme potřebovat lis na brambory. Těsto rozdělte na 3 nebo 4 díly. Pomocí kotouče s největšími otvory protlačte každý kousek. Passatelli odkrajujte na přibližně 5 cm dlouhé provázky.
6. Passatelli vhazujte do vroucí vody buď přímo z lisu a nechte vařit, dokud všechny nevyplavou, nebo můžete čerstvě připravené těstoviny položit na lehce pomoučněnou plochu a poté je opatrně pomocí kuchyňské karty přenést do hrnce.
7. Passatelli připravte do talíře a zalijte kuřecím Velouté doplněným o sekanou čerstvou petržel.





