Teplý salát s chřestem

Chřest, brambory a spousta másla!

O pár let zpět, když jsem ještě pracoval po kavárnách, jsme měli vždycky v sezóně chřestu jedno speciální jídlo „Special“. Recept mi samozřejmě šéfkuchařka Lucka neprozradila, ale když viděla storiečko na instagramu, tak se ptala odkud mám inspiraci a prý se od originálu úplně neliším. Moc ti děkuju Lucí za inspiraci, protože tohle je chřestové blaho!

Připrav si:

  • 0,5 kg ranných brambor
  • 1 svazek zeleného chřestu, ale kombo zelený/bílý je také skvělý
  • Jarní cibulku
  • Hladko listou petržel
  • Chilli vločky
  • Sůl, pepř
  • 100 g přepuštěného másla
  • Šťáva z 1/2 citronu nebo 1 - 2 lžíce dobrého jablečného octa

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka, ale  ne aby byly na kaši. Slijeme je a necháme stranou pod pokličkou zatáhnout.
  2. Připravíme si chřest. Zelený chřest není třeba loupat, ale jen odlamte dřevnaté konce. Povařte ho ve vroucí vodě a rychle prolijte studenou vodou, aby neztratil svou krásnou zelenou barvu.
  3. Bramborx pokrájíme na měsíčky, chřest na větší kousky a vložíme do mísy. Obojí by mělo být alespoň trochu vlažné.
  4. K bramborám a chřestu přidáme nasekanou cibulku, petržel, chilli vločky co sneseme (ať to příjemně šimrá), osolíme, opepříme čerstvým pepřem a zalijeme citronovou šťávou nebo octem.
  5. Když máme salát dochucený, přichází finální kouzlo, máslo! Rozpuštěným přepuštěným máslem salát hojně zalijeme, promícháme, nandáme na talíř a korunujeme pošýrovaným vejcem. NEBE!