Teplý salát s chřestem
Červen 8, 2023

Chřest, brambory a spousta másla!
O pár let zpět, když jsem ještě pracoval po kavárnách, jsme měli vždycky v sezóně chřestu jedno speciální jídlo „Special“. Recept mi samozřejmě šéfkuchařka Lucka neprozradila, ale když viděla storiečko na instagramu, tak se ptala odkud mám inspiraci a prý se od originálu úplně neliším. Moc ti děkuju Lucí za inspiraci, protože tohle je chřestové blaho!
Připrav si:
- 0,5 kg ranných brambor
- 1 svazek zeleného chřestu, ale kombo zelený/bílý je také skvělý
- Jarní cibulku
- Hladko listou petržel
- Chilli vločky
- Sůl, pepř
- 100 g přepuštěného másla
- Šťáva z 1/2 citronu nebo 1 - 2 lžíce dobrého jablečného octa
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce do měkka, ale ne aby byly na kaši. Slijeme je a necháme stranou pod pokličkou zatáhnout.
- Připravíme si chřest. Zelený chřest není třeba loupat, ale jen odlamte dřevnaté konce. Povařte ho ve vroucí vodě a rychle prolijte studenou vodou, aby neztratil svou krásnou zelenou barvu.
- Bramborx pokrájíme na měsíčky, chřest na větší kousky a vložíme do mísy. Obojí by mělo být alespoň trochu vlažné.
- K bramborám a chřestu přidáme nasekanou cibulku, petržel, chilli vločky co sneseme (ať to příjemně šimrá), osolíme, opepříme čerstvým pepřem a zalijeme citronovou šťávou nebo octem.
- Když máme salát dochucený, přichází finální kouzlo, máslo! Rozpuštěným přepuštěným máslem salát hojně zalijeme, promícháme, nandáme na talíř a korunujeme pošýrovaným vejcem. NEBE!
