Studená polévka Chlodnik

Studená polévka jak pro jednorožce!

Okurkový tarator zná už skoro každý, ale tenhle Polsko - Ukrajinský twist na Boršč je pro mnohé záhadou. Osvěžující polévka plná vitamínů a chuti co vás zaručeně probere z letní letargie.

Připrav si:

  • 4 červené řepy
  • 1 salátová okurka
  • Svazek ředkviček, kedlubna nebo kousek bílé ředkve
  • 2 Stonky Řapíkatého celeru
  • 1 zakysaná smetana
  • Kefír
  • Sůl, pepř, ocet, cukr

Postup:

  1. Řepu zabal do alobalu pokapej trochou oleje a upeč v troubě cca 200-220°C cca 1h. Oloupej a nastrouhej na hrubo.
  2. Ostatní zeleninu nastrouhej také na hrubo. Celer nakrájej na drobno. Pokud máš v lednici nějakou kvašenou zeleninu neboj se jí použít. Kvašáky a kvašená řepa jsou v chlodniku parádní záležitostí.
  3. Přidej nasekaný kopr, smetanu a podle chtěné konzistence kefír. Pokud přidáváte kvašenou zeleninu, tak přidej i trochu nálevu. Kyselo - slaný nálev plný chuti zeleniny polévku parádně ochutí. Když nálev nemáš přidej pár lžic dobrého octa, třeba červeného vinného.
  4. Osol, opepři, můžeš přidat kousek drceného česneku (ale opatrně), zlehka oslaď.
  5. Zamíchej, dochuť, nech vychladit a podávej s vařeným vejcem! Je to letní tutovka!