Studená polévka Chlodnik
Červenec 6, 2022

Studená polévka jak pro jednorožce!
Okurkový tarator zná už skoro každý, ale tenhle Polsko - Ukrajinský twist na Boršč je pro mnohé záhadou. Osvěžující polévka plná vitamínů a chuti co vás zaručeně probere z letní letargie.
Připrav si:
- 4 červené řepy
- 1 salátová okurka
- Svazek ředkviček, kedlubna nebo kousek bílé ředkve
- 2 Stonky Řapíkatého celeru
- 1 zakysaná smetana
- Kefír
- Sůl, pepř, ocet, cukr
Postup:
- Řepu zabal do alobalu pokapej trochou oleje a upeč v troubě cca 200-220°C cca 1h. Oloupej a nastrouhej na hrubo.
- Ostatní zeleninu nastrouhej také na hrubo. Celer nakrájej na drobno. Pokud máš v lednici nějakou kvašenou zeleninu neboj se jí použít. Kvašáky a kvašená řepa jsou v chlodniku parádní záležitostí.
- Přidej nasekaný kopr, smetanu a podle chtěné konzistence kefír. Pokud přidáváte kvašenou zeleninu, tak přidej i trochu nálevu. Kyselo - slaný nálev plný chuti zeleniny polévku parádně ochutí. Když nálev nemáš přidej pár lžic dobrého octa, třeba červeného vinného.
- Osol, opepři, můžeš přidat kousek drceného česneku (ale opatrně), zlehka oslaď.
- Zamíchej, dochuť, nech vychladit a podávej s vařeným vejcem! Je to letní tutovka!
