Špaldová kaše s vejcem

Protože snídaňová kaše nemusí být jenom sladká...

Přes noc fermentované vločky, obilniny nebo i třeba červená čočka, všechno to jsou perfektní suroviny pro přípravu snídaňové kaše, která zrovna nemusí být sladká. Upřednostňuji slané snídaně a když je čas, tu sladkou si nechám jako dezert :-) Špaldová kaše na slano nebyl nijak plánovaný recept. Jednoduše v lednici nic jiného než vařená špalda, která zbyla když jsem ji přidával do chleba, modrý kozí sýr, který zbyl z návštěvy kozí farmy a zbytek Schwarzwaldské šunky nebylo. No a ještě, že tak! Moc nám chutnalo.

Dva dospělý chlapi se z toho najedli dostatečně.

Připrav si:

  • 300g vařené špaldy 
  • 1 šalotka
  • 80g Schwarzwaldské šunky
  • 60g sýra s modrou plísní (Bresse Bleu, Niva nebo i třeba kozí)
  • 1/2l zeleninovéhu vývaru + cca 100ml podle potřeby
  • Pošírované nebo sázené vejce
  • Pražená semínka a ořechy na ozdobení (Lískáče, dýně, slunečnice jsou top!)
  • Petrželové pesto nebo pesto z medvědího česneku, případně bylinkový olej 

Postup:

  1. Na lžíci ol. oleje orestujte v pánvi jemně pokrájenou šalotku, přidejte pokrájenou šunku a nechte rozvonět.
  2. Do základu přidejte vařenou špaldu, orestujte a zalijte horkým vývarem. Nesolte! Sušená šunka i sýr jsou dost slané.
  3. Přiklopte poklicí a nechte vařit na mírném plameni přibližně 10 - 15 minut. Pravidelně míchejte ať se vám to nepřipálí. Dle potřeby podlijte ještě vývarem. Finální konzistence by měla být podobná italskému rissotu 
  4. Už se všechno krásně propojilo? Stáhněte plamen a do pánve rozdrobte sýr s modoru plísní. Nechte rozpustit a ochutnejte. Až teď dle potřeby osolte.
  5. Nandejte do misky, přidejte vejce, posypte praženými semínky, zakápněte bylinkovým olejem nebo pestem a pusťe se do toho.