Skořicové bochánky
Prosinec 17, 2024


Pasticcini alla ricotta
Občas se někomu nechce patlat dlouhý hodiny s vánočkou a už vůbec ne jejím motáním. Tyhle skořicové bochánky sice nejsou vánočka, ale určitě v nich jistou podobnost najdete. Rozinky josu v nich fantastické, ale můžete je nahradit jiným sušeným nebo kandovaným ovocem a nebo i oříšky. Díky ricottě vydrží vláčné i několik dní, takže je můžřete upéct klidně i pár dní před vánoci jako jiný druh cukroví.
Recept vznikl ve spolupráci s La Formaggeria Gran Moravia. S jejich máslem a ricottou to vyjít musí!
Připrav si:
- 250 g ricotty
- 250 g hl. mouky
- 100 g rozinek
- 75 g másla
- 50 g cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- ½ lžičky ml. vanilky
- moučkového cukru
Postup:
- Rozinky nejdřív namoč do studené vody, aby se oživily. Máslo pokojové teploty dej do mísy a vidličkou propracuj s cukrem.
- Přidej ricottu, vanilku, skořici, špetku soli a promíchej. Poté přidej mouku, prášek do pečiva a propracuj, dokud nezískáš vláčné a kompaktní těsto, pak přidej dobře okapaný rozinky.
- Odtrhávej malý kousky těsta o velikosti vlašského ořechu a tvaruj z nich kuličky (děti to určitě bude taky bavit). Vyskládej je na plech vyložený pečicím papírem a peč v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut, měly by být lehce zlatavé. Nepeč je moc dlouho, jinak ztvrdnou!
- Vychladlé bochánky obal v moučkovém cukru.


