Skořicové bochánky

Pasticcini alla ricotta

Občas se někomu nechce patlat dlouhý hodiny s vánočkou a už vůbec ne jejím motáním. Tyhle skořicové bochánky sice nejsou vánočka, ale určitě v nich jistou podobnost najdete. Rozinky josu v nich fantastické, ale můžete je nahradit jiným sušeným nebo kandovaným ovocem a nebo i oříšky. Díky ricottě vydrží vláčné i několik dní, takže je můžřete upéct klidně i pár dní před vánoci jako jiný druh cukroví.

Recept vznikl ve spolupráci s La Formaggeria Gran Moravia. S jejich máslem a ricottou to vyjít musí! 

Připrav si:

  • 250 g ricotty
  • 250 g hl. mouky
  • 100 g rozinek
  • 75 g másla
  • 50 g cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • ½ lžičky ml. vanilky
  • moučkového cukru

Postup:

  1. Rozinky nejdřív namoč do studené vody, aby se oživily. Máslo pokojové teploty dej do mísy a vidličkou propracuj s cukrem.
  2. Přidej ricottu, vanilku, skořici, špetku soli a promíchej. Poté přidej mouku, prášek do pečiva a propracuj, dokud nezískáš vláčné a kompaktní těsto, pak přidej dobře okapaný rozinky.
  3. Odtrhávej malý kousky těsta o velikosti vlašského ořechu a tvaruj z nich kuličky (děti to určitě bude taky bavit). Vyskládej je na plech vyložený pečicím papírem a peč v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut, měly by být lehce zlatavé. Nepeč je moc dlouho, jinak ztvrdnou!
  4. Vychladlé bochánky obal v moučkovém cukru.