Shakshuka
Únor 22, 2022

Shakshuka
Shakschuka! Pro někoho lepší lečo, pro mě snídaně, kterou rád připravuji pro návštěvy, na chatě, ale už jsem ji připravoval i na ohni venku❤🔥 A když seženete dobrou salsicciu zvednete ji ještě o kus výš.
Připrav si:
- 1 lžíce přepuštěné máslo
- 1 cibule na drobno
- 2 stroužky česneku také na drobno
- 1 žlutá paprika jemně pokrájená
- 1 červená nebo oranžová paprika rovněž jemně pokrájená
- 5 - 6 salsiccií nebo kvalitních grilovacích klobás (možné je použít třeba i chorizo na nudličky nebo masovou část úplně vynechat)
- 1 - 2 lžičky uzené papriky (osobně mám rád víc)
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- Chilli dle chuti (špetka kajenského pepře dodá příjemné šimrání :-)
- Lžíce rajčatového protlaku
- 1 Plechovka krájených loupaných rajčat
- 4 - 6 vajec (kolik sníte?)
- Sůl
- Pepř
- Čerstvý koriandr
- BONUS! Zjemněte si shakshuku lžící řeckého jogurtu nebo kousky balkánského sýra. To už ale úplně přehánim!
Postup:
- V hlubší pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a cibulku s pokrájeným česnekem na něm nechte hezky zesklovatět. Pozor ať se vám to nepřipálí jinak vám česnek zhořkne.
- Přidejte maso vymačkané ze střívek klobás nebo pokrájené chorizo, případně tento krok přeskočte a přidejte rovnou papriky.
- Přisypte koření a za stálého míchání nechte maso zatáhnout
- Pokud vaříte masovou verzi papriky jsou na řadě prááááávě TEĎ!
- Teď protlak! Hezky zarestovat, ztratí trochu kyselou chuť a hezky podpoří ostatní chutě.
- Rovnou do toho celou plechovku rajčat a necháme probublávat na nižším stupni cca 15 - 20 minut. Měla by vzniknout omáčka, ale zelenina by stále měla mít texturu. Pokud vám to houstne rychle, tak se nebojte to klidně trochu podlít vodou. Respektive, ta plechovka od rajčat bude chtít vypláchnout, že jo?
- Máme? Tak teď to celé dochuťte solí a pepřem.
- Do směsy si lžící naznač důlky a do každého rozklepni jedno vejce. Pod pokličkou vaříme cca 5 minut (žloutky by měly být prohřáté, ale ještě tekuté).
- Vrch ozdobte posekaným koriandrem

