Pumpkin Pie
Říjen 25, 2022

Když je čas vzdát díky!
Když se řekne Pumpkin Pie první co si vybavím je Díkůvzdání. Díky všem americkým filmům a seriálům kde tento tradiční koláč oslavují. Sám jsem ho zkusil teprve před dvěma lety a musím uznat, že to má své kouzlo. Chutná to o moc lépe než Pumpin Spice latté z jednoho nejmenovaného řetezce...
Připrav si:
Na korpus
- 250g hladké mouky
- 125g másla
- Půl lžičky soli
- Pár lžic vody
- 1/4 lžičky mleté skořice (nemusí být)
Náplň
- 2 hrnky dýňového pyré (stačí rozkrojenou dýni pokapat olejem a upéct v troubě do měkka. Pak ji zbavit slupky a rozmixovat)
- 1 tučná šlehačka
- 3 vejce
- 90g hnědého cukru
- Půl lžičky soli
- 1 lžička jemně strouhaného zázvoru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového nebo dýňového koření
- Půl lžičky kardamomu
Postup:
Korpus
- Mouku smíchej se solí, přidej máslo a vypracuj drobenku. Do drobenky přidej pár lžic vody (po lžičkách, ať z toho nemáte kaši) a vypracuj vláčné těsto podobné lineckému. Můžeš přidat i špetku skořice, těsto pak krásně voní. Do větší koláčové formy vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou vyválíme těsto a předpečeme na 180•c přibližně 10 min.
Náplň
- Dýňové pyré spojíme se zázvorem, solí a kořením, přidáme cukr a vymícháme do hladka.
- Přidáme vejce vyšlehaná se smetanou a znovu promícháme .
- Náplň nalijeme do předpečeného korpusu a pečeme cca 40 min na 180•c.
- Koláč podávejte s kopcem vyšlehané Smetany. Přiznám se, že mě nejvíce chutnal druhý den, když se v něm krásně všechno to koření rozleželo.
