Pumpkin Pie

Když je čas vzdát díky!

Když se řekne Pumpkin Pie první co si vybavím je Díkůvzdání. Díky všem americkým filmům a seriálům kde tento tradiční koláč oslavují. Sám jsem ho zkusil teprve před dvěma lety a musím uznat, že to má své kouzlo. Chutná to o moc lépe než Pumpin Spice latté z jednoho nejmenovaného řetezce...

Připrav si:

Na korpus

  • 250g hladké mouky
  • 125g másla
  • Půl lžičky soli
  • Pár lžic vody
  • 1/4 lžičky mleté skořice (nemusí být)

Náplň

  • 2 hrnky dýňového pyré (stačí rozkrojenou dýni pokapat olejem a upéct v troubě do měkka. Pak ji zbavit slupky a rozmixovat)
  • 1 tučná šlehačka
  • 3 vejce
  • 90g hnědého cukru
  • Půl lžičky soli
  • 1 lžička jemně strouhaného zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového nebo dýňového koření
  • Půl lžičky kardamomu

Postup:

Korpus

  1. Mouku smíchej se solí, přidej máslo a vypracuj drobenku. Do drobenky přidej pár lžic vody (po lžičkách, ať z toho nemáte kaši) a vypracuj vláčné těsto podobné lineckému. Můžeš přidat i špetku skořice, těsto pak krásně voní. Do větší koláčové formy vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou vyválíme těsto a předpečeme na 180•c přibližně 10 min.

Náplň

  1. Dýňové pyré spojíme se zázvorem, solí a kořením, přidáme cukr a vymícháme do hladka.
  2. Přidáme vejce vyšlehaná se smetanou a znovu promícháme .
  3. Náplň nalijeme do předpečeného korpusu a pečeme cca 40 min na 180•c.
  4. Koláč podávejte s kopcem vyšlehané Smetany. Přiznám se, že mě nejvíce chutnal druhý den, když se v něm krásně všechno to koření rozleželo.