Peperonata s vejci
Leden 30, 2024


Lečo, Shakshuka nebo Peperonata!
Jsou to všechno stejná jídla nebo jejich vývojové stupně? Odpověď na tuhle otázku nevím, ale je jasné, že všechny tři se těší veliké oblibě. Lečo možná o něco méně než hipsterskými kavárnami vyhlášená shakshuka, ale šťavnatou peperonatu si zamilujete a je škoda, že ji nikdo pořádně neobjevil. Peperonata je zeleninový pokrm tradiční pro oblasti jižní Itálie, který se hodí jako příloha k bílému masu, rybám a sýrům. Podávat ji můžete teplou i studenou a je vynikající i jako omáčka na těstoviny. No a nebo na snídani...
Připrav si pro 2 osoby:
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 čerstvou chilli papričku (sílu a množství dle vaší citlivosti)
- 1 stroužek česneku
- 1 plechovku sekaných rajčat
- 1 červená cibule
- 4 vejce
- 5 plátků sušené šunky
- Olivový olej
- Pečivo
- Strouhaný parmazán, gran moravii nebo podobný typ sýru - nemusí být, ale doporučuji
Postup:
- Pánev si rozpal na střední teplotu, omasti pár lžícemi olivového oleje a orestuj cibuli nakrájenou na proužky. Opékej 3 - 4 minuty, jen tak aby zprůhledněla.
- Přidej na tenké proužky pokrájené papriky, chilli papričku a česnek. Teplotu stáhni a za občasného míchnutí nech zeleninu změknout. Čím pomaleji budeš zeleninu dělat, tím lépe. Peperonata bude mít lepší chuť i texturu. Časově přibližně kolem 20 minut.
- K zelenině přidej rajčata, plechovku vypláchni jen trochou vody a přilij do pánve. Vař dalších 10 minut a ochuť solí a pepřem.
- Do zeleniny v pánvi si vytvoř čtyři důlky a do každého vyklepni jedno vejce. Přikryj poklicí a dus 4 - 5 minut, tak aby byla vejce hotová a žloutky tekuté.
- Mezitím si na menší pánvi orestuj pokrájenou sušenou šunku, aby pěkně křupala.
- Vejce ještě dosol a opepři, posypej křupavou šunkou a případně sýrem. Vychutnávej nejlépe s bílým chlebem
