Pečená řepa s kozím sýrem

Řepa! Zemitá chuť podzimu!

Když už se pouštím do pečení řepy, většinou peču třeba i chleba a troubu se snažím využít na maximum. Schválně neuvádím míry u tohoto receptu, protože je to vždycky taková improvizace a vždycky to vyjde, takže to dáte i vy!

Připrav si:

  • 4 červené řepy
  • Oliv. Olej
  • Čerstvé bylinky (třeba rozmarýn nebo tymián)
  • Sůl
  • Vinný ocet
  • Čerstvý kozí sýr (třeba ten z Kozí farmy Nový dvůr )
  • Loupaná slunečnice

Postup:

  1. Řepu omyjte, osušte, dejte na alobal, zakápněte olejem, osolte, přidejte bylinky a zabalte.
  2. Takhle připravenou řepu dejte do pekáčku a pečte přibližně na 200-220°C cca 1h. Nechceme aby řepa byla úplně na bláto.
  3. Upečenou řepu, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Používám takový ten kráječ, ale nožem se taky dá.
  4. Smíchejte přibližně 2/3 oleje s 1/3 octa, osolte a ochutnejte. Málo kyselé? Málo slané, tak přidejte.
  5. Nalejte to na řepu, hezky to do ní rukama v masírujte, zavřete, ukliďte do lednice a na 24 h na ní zapomeňte.
  6. Na talíř si dejte nějaké zelené (polníček, rukola, co rádi?) To poklaďte řepou, na to kousky sýru a na pánvi opečené semínka slunečnice. Ještě trochu Ol. Oleje, maldonská sůl a Jíst!