Pečená řepa s kozím sýrem
Říjen 9, 2022


Řepa! Zemitá chuť podzimu!
Když už se pouštím do pečení řepy, většinou peču třeba i chleba a troubu se snažím využít na maximum. Schválně neuvádím míry u tohoto receptu, protože je to vždycky taková improvizace a vždycky to vyjde, takže to dáte i vy!
Připrav si:
- 4 červené řepy
- Oliv. Olej
- Čerstvé bylinky (třeba rozmarýn nebo tymián)
- Sůl
- Vinný ocet
- Čerstvý kozí sýr (třeba ten z Kozí farmy Nový dvůr )
- Loupaná slunečnice
Postup:
- Řepu omyjte, osušte, dejte na alobal, zakápněte olejem, osolte, přidejte bylinky a zabalte.
- Takhle připravenou řepu dejte do pekáčku a pečte přibližně na 200-220°C cca 1h. Nechceme aby řepa byla úplně na bláto.
- Upečenou řepu, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Používám takový ten kráječ, ale nožem se taky dá.
- Smíchejte přibližně 2/3 oleje s 1/3 octa, osolte a ochutnejte. Málo kyselé? Málo slané, tak přidejte.
- Nalejte to na řepu, hezky to do ní rukama v masírujte, zavřete, ukliďte do lednice a na 24 h na ní zapomeňte.
- Na talíř si dejte nějaké zelené (polníček, rukola, co rádi?) To poklaďte řepou, na to kousky sýru a na pánvi opečené semínka slunečnice. Ještě trochu Ol. Oleje, maldonská sůl a Jíst!
