Mac se sýrem!

Mac and Cheese se slaninovou drobenkou

Pro 2-3 lidi stačí cca půl balení těstovin (250g v suchém stavu). Těstoviny Uvařte dle návodu. Skutečně pohlídejte, že jsou na skus. Budou se ještě péct, tak ať nejsou na kaši. Množství lze libovolně z dvojnásobovat, trojnásob….

Připrav si:

  • 1 Lžíci másla
  • 1 Lžíce hl. Mouky
  • 600ml plnotučného mléka
  • 125g Goudy
  • 125g Chedaru
  • 1 Lžička dijonské hořčice
  • 1/2 Lžičky uz. Papriky
  • Špetka muškátového květu
  • 50 g Slaniny na kostičky
  • 6 Lžic strouhanky
  • Snítka tymiánu
  • Sůl, Pepř

Postup:

  1. Z másla a mouky připravíme jíšku, tu následně zalijeme mlékem. Plamen držte raději nižší, bešamel se rád připaluje. Po cca 15 min. je hotovo. Bešamel bude krémový a hladký. Přípraven na povýšení na mornay.
  2. Přidejte hořčici, uz. papriku, muškátový oříšek, opepřete a dosolte.
  3. Přidejte nastrouhaný všechen sýr a míchejte do rozpuštění. Omáčka by neměla být příliš hustá, aby byli těstoviny vláčné i po zapečení. Pokud je, raději ji ještě nařeďte mlékem.
  4. Omáčku smíchejte s uvařenými těstovinami a přendejte do zapékací mísy.
  5. Na sl. drobenku si orestujte slaninu pokrájenou na kostičky na pánvi. Až hezky pustí šťávu a začne chytat barvu, zasypejte strouhankou, přidejte snítku tymiánu a nasypejte na připravené těstoviny v zapékací míse.
  6. Teď už jen zapečte v troubě 10 - 20 min. na 180 °C.