Mac se sýrem!
Říjen 7, 2022

Mac and Cheese se slaninovou drobenkou
Pro 2-3 lidi stačí cca půl balení těstovin (250g v suchém stavu). Těstoviny Uvařte dle návodu. Skutečně pohlídejte, že jsou na skus. Budou se ještě péct, tak ať nejsou na kaši. Množství lze libovolně z dvojnásobovat, trojnásob….
Připrav si:
- 1 Lžíci másla
- 1 Lžíce hl. Mouky
- 600ml plnotučného mléka
- 125g Goudy
- 125g Chedaru
- 1 Lžička dijonské hořčice
- 1/2 Lžičky uz. Papriky
- Špetka muškátového květu
- 50 g Slaniny na kostičky
- 6 Lžic strouhanky
- Snítka tymiánu
- Sůl, Pepř
Postup:
- Z másla a mouky připravíme jíšku, tu následně zalijeme mlékem. Plamen držte raději nižší, bešamel se rád připaluje. Po cca 15 min. je hotovo. Bešamel bude krémový a hladký. Přípraven na povýšení na mornay.
- Přidejte hořčici, uz. papriku, muškátový oříšek, opepřete a dosolte.
- Přidejte nastrouhaný všechen sýr a míchejte do rozpuštění. Omáčka by neměla být příliš hustá, aby byli těstoviny vláčné i po zapečení. Pokud je, raději ji ještě nařeďte mlékem.
- Omáčku smíchejte s uvařenými těstovinami a přendejte do zapékací mísy.
- Na sl. drobenku si orestujte slaninu pokrájenou na kostičky na pánvi. Až hezky pustí šťávu a začne chytat barvu, zasypejte strouhankou, přidejte snítku tymiánu a nasypejte na připravené těstoviny v zapékací míse.
- Teď už jen zapečte v troubě 10 - 20 min. na 180 °C.
