Jablečný tvarožník

Podzim v hubě!

Pokud milujete jablka a tvarohové dezerty, tenhle recept na Jablečný tvarožník tě určitě nadchne. Spodní vrstva z křehkého těsta tvoří pevný základ, který skvěle kontrastuje s jemnou tvarohovou náplní. Vrstva jablek dodává svěžest a skořice s mandlemi naplní vůní a křupáním (a kdo by nemiloval křuuupání).

Co je na receptu nejlepší? Je fakt jednoduchý a nevyžaduje žádný složitý postupy. Díky kombinaci kvalitních ingrediencí a osvědčenýho postupu se ti určitě povede a na mamku udělá dojem.

Peč, tvoř a užívej radosti z domácího pečení!

Připrav si

Na křehké těsto

  • 100 g hl. mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 60 g cukru
  • 120 g studeného máslo + trochu másla na vymazání formy
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli

Na tvarohovou směs

  • 500 g tvarohu
  • 180 g zakysané smetany
  • 1 balení vanilkového pudingu
  • 1 lžička citronové kůry
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 100 g mléka
  • 100 g cukru
  • 3 Vejce
  • 50 g rozpuštěného másla

Na jablka

  • 2 středně velká jablka nakrájená na plátky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 polévková lžíce nasekaných mandlí

Postup:

  1. Na křehké těsto smíchej mouku, kukuřičný škrob, cukr a sůl, přidej studené máslo na malé kostičky a protři v dlaních. Přidej vejce a vypracuj v kompaktní těsto. Těsto nech alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
  2. Předehřej troubu na 180 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba: 160 stupňů). Formu (Ø 26 cm) vymaž trochou másla nebo vylož pečícím papírem.
  3. Těsto vyválej na pomoučené pracovní ploše do kulatého tvaru (cca Ø 30 cm), vlož do formy a na boku vytvoř 4 cm vysoký okraj. Těsto zakryj jablky natěsno a posyp skořicí.
  4. Na tvarohovou směs smíchej tvaroh spolu se zakysanou smetanou, mlékem, vanilkovým pudinkovým práškem, citronovou kůrou a vanilkovým extraktem a cukrem.
  5. Odděl žloutky od bílků. Do tvarohové směsi vmíchej žloutky a tenkým pramínkem přiléváme rozpuštěné máslo. V samostatné misce ušlehej bílky na tuhý sníh a vmíchej do směsi. Tvarohovou směs rozetři na jablka.
  6. Peč v předehřáté troubě 20 minut, poté na koláč rozprostři mandlové lupínky a stáhni troubu na 150 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba: 130 stupňů). Koláč peč dalších 40 minut.

*Já jsem pokladl jablky i vršek koláče, ale hůř se pak krájel a velikou parádu to neudělalo. 

** Recept vznikl ve spolupráci s La Formargeria Gran Moravia