Jablečný tvarožník
Listopad 22, 2024

Podzim v hubě!
Pokud milujete jablka a tvarohové dezerty, tenhle recept na Jablečný tvarožník tě určitě nadchne. Spodní vrstva z křehkého těsta tvoří pevný základ, který skvěle kontrastuje s jemnou tvarohovou náplní. Vrstva jablek dodává svěžest a skořice s mandlemi naplní vůní a křupáním (a kdo by nemiloval křuuupání).
Co je na receptu nejlepší? Je fakt jednoduchý a nevyžaduje žádný složitý postupy. Díky kombinaci kvalitních ingrediencí a osvědčenýho postupu se ti určitě povede a na mamku udělá dojem.
Peč, tvoř a užívej radosti z domácího pečení!
Připrav si
Na křehké těsto
- 100 g hl. mouky
- 40 g kukuřičného škrobu
- 60 g cukru
- 120 g studeného máslo + trochu másla na vymazání formy
- 1 vejce
- 1 špetka soli
Na tvarohovou směs
- 500 g tvarohu
- 180 g zakysané smetany
- 1 balení vanilkového pudingu
- 1 lžička citronové kůry
- ½ lžičky mleté vanilky
- 100 g mléka
- 100 g cukru
- 3 Vejce
- 50 g rozpuštěného másla
Na jablka
- 2 středně velká jablka nakrájená na plátky
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 polévková lžíce nasekaných mandlí
Postup:
- Na křehké těsto smíchej mouku, kukuřičný škrob, cukr a sůl, přidej studené máslo na malé kostičky a protři v dlaních. Přidej vejce a vypracuj v kompaktní těsto. Těsto nech alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
- Předehřej troubu na 180 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba: 160 stupňů). Formu (Ø 26 cm) vymaž trochou másla nebo vylož pečícím papírem.
- Těsto vyválej na pomoučené pracovní ploše do kulatého tvaru (cca Ø 30 cm), vlož do formy a na boku vytvoř 4 cm vysoký okraj. Těsto zakryj jablky natěsno a posyp skořicí.
- Na tvarohovou směs smíchej tvaroh spolu se zakysanou smetanou, mlékem, vanilkovým pudinkovým práškem, citronovou kůrou a vanilkovým extraktem a cukrem.
- Odděl žloutky od bílků. Do tvarohové směsi vmíchej žloutky a tenkým pramínkem přiléváme rozpuštěné máslo. V samostatné misce ušlehej bílky na tuhý sníh a vmíchej do směsi. Tvarohovou směs rozetři na jablka.
- Peč v předehřáté troubě 20 minut, poté na koláč rozprostři mandlové lupínky a stáhni troubu na 150 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba: 130 stupňů). Koláč peč dalších 40 minut.
*Já jsem pokladl jablky i vršek koláče, ale hůř se pak krájel a velikou parádu to neudělalo.
** Recept vznikl ve spolupráci s La Formargeria Gran Moravia
