Fazolová paštika

Paštika z fazolí, že už si na bůůůček ani nevzpomeneš!

Rozhodně nejsem vegetarián, a vegan už vůbec ne. Obdivuju všechny, kteří se takovu cestou vydají a ještě u ní vydrží. Celá ta myšlenka je totiž krásná, ale mě by zvířátka v jídelníčku zkrátka chyběla. Co si budeme, komunismus byl taky krásná myšlenka. Zpátky k tématu! Jednoduše miluju všechny různý pomazánky a paštičky, takže když mi zbyla trocha obřích uvařených fazolí, bylo jasno!

Připrav si:

  • 250 g Uvařených velkých fazolí (největší co seženete)
  • 1 Palici pečeného česneku 
  • Olivový olej
  • Trochu vody z vařených fazolí
  • Citronovou šťávu
  • Koření Za'atar 

Postup:

  1. Fazole namočte nejlépe večer předem. Propláchněte, dejte do čisté vody, přidejte špetku jedlé sody ( Fazole rychleji změknou) a dejte vařit.
  2. Uvařené fazole zceďte (Trochu vody si dejte stranou, kdyby bylo třeba paštiku zředit).
  3. Teď je potřeba fazole oloupat...Jo! Už chápete, proč zrovna ty velký fazole? Ty malý fakt loupat nechceš :-D
  4. Fazole máme, druhou nejdůležitější přísadou je pečený česnek. Připravit ho je fakt jednoduchý a chuť je nepřekonatelná. Vezmeš palici česneku, skrojíš vrchní část cca 1 Cm, aby stroužky česneku koukali ven. Pokapeš olejem, osolíš a zabalíš do alobalu. V troubě peču při 200˚C přibližně 40 minut. 
  5. Tak a jdeme pomali do finále. Fazole si dejte do foodprocesoru nebo nádobi od tyčáku. Přidejte česnek, dvě lžíce ol. oleje a lžíci citronové šťávy, osolte. Všechno pořádně rozmixujte do hladka. Jestli je to moc hustý, přilejte trochu vody z vaření fazolí . Ochutnej! Málo slaný? Kyselý akorát? Tohle už je na každém. Na závěr přidejte 1/2 lžičky koření Za'atar a promíchejte.
  6. Teď už to jenom rozdělte do misek nebo skleniček, zakápněte ol. olejem a posypejte hojně kořením Za'atar. Kdo chce,  může i uzenou paprikou. Sněz to dřív než to sní někdo jiný!