Fazolová paštika
Září 5, 2022

Paštika z fazolí, že už si na bůůůček ani nevzpomeneš!
Rozhodně nejsem vegetarián, a vegan už vůbec ne. Obdivuju všechny, kteří se takovu cestou vydají a ještě u ní vydrží. Celá ta myšlenka je totiž krásná, ale mě by zvířátka v jídelníčku zkrátka chyběla. Co si budeme, komunismus byl taky krásná myšlenka. Zpátky k tématu! Jednoduše miluju všechny různý pomazánky a paštičky, takže když mi zbyla trocha obřích uvařených fazolí, bylo jasno!
Připrav si:
- 250 g Uvařených velkých fazolí (největší co seženete)
- 1 Palici pečeného česneku
- Olivový olej
- Trochu vody z vařených fazolí
- Citronovou šťávu
- Koření Za'atar
Postup:
- Fazole namočte nejlépe večer předem. Propláchněte, dejte do čisté vody, přidejte špetku jedlé sody ( Fazole rychleji změknou) a dejte vařit.
- Uvařené fazole zceďte (Trochu vody si dejte stranou, kdyby bylo třeba paštiku zředit).
- Teď je potřeba fazole oloupat...Jo! Už chápete, proč zrovna ty velký fazole? Ty malý fakt loupat nechceš :-D
- Fazole máme, druhou nejdůležitější přísadou je pečený česnek. Připravit ho je fakt jednoduchý a chuť je nepřekonatelná. Vezmeš palici česneku, skrojíš vrchní část cca 1 Cm, aby stroužky česneku koukali ven. Pokapeš olejem, osolíš a zabalíš do alobalu. V troubě peču při 200˚C přibližně 40 minut.
- Tak a jdeme pomali do finále. Fazole si dejte do foodprocesoru nebo nádobi od tyčáku. Přidejte česnek, dvě lžíce ol. oleje a lžíci citronové šťávy, osolte. Všechno pořádně rozmixujte do hladka. Jestli je to moc hustý, přilejte trochu vody z vaření fazolí . Ochutnej! Málo slaný? Kyselý akorát? Tohle už je na každém. Na závěr přidejte 1/2 lžičky koření Za'atar a promíchejte.
- Teď už to jenom rozdělte do misek nebo skleniček, zakápněte ol. olejem a posypejte hojně kořením Za'atar. Kdo chce, může i uzenou paprikou. Sněz to dřív než to sní někdo jiný!
