Dýňové lívance
Říjen 8, 2022

Ó velký dýňáku!
Dýně se na nás valí ze všech stran, a tak to já se taky přidám! Recept jsem testoval už loni a s radostí se k němu letos vracím. Jsou neskutečně vláčné a voňavé. S trochou rozpuštěného másla do těsta z nich navíc vykouzlíte i parádní vafle. Nejvíc času zabere upéct dýni a rozmixovat ji na pyré. V americe takové pyré koupíte běžně v supermarketu v plechovce jako hrášek. Na druhou stranu, pokud už budete rozpalovat troubu, té dýně si udělejte víc a ona vám v lednici vydrží a můžete si udělat třeba dýňový týden :-D Kaše, lívance, polévka, rissoto, chléb.... No, určitě ji zpracujete.
Připrav si:
- 250 ml Tučného mléka
- 230g Hl. mouky
- 180g Dýňového pyré
- 50g Jogurtu
- 40g Hnědého cukru
- 1 Prášek do pečiva
- Špetka soli
- 1 lžička dýňového nebo perníkového koření
- 1 lžička vanilky nebo esence (nebo můžete část cukru nahradit vanilkovým)
- 1/2 lžičky skořice
- 2 vejce
- Pokud chcete z těsta péct vafle přidejte 70g rozpuštěného másla
Postup:
- V míse smíchej mléko, jogurt, dýňové pyré a vanilku, prošlehej a přidej vejce.
- Ve vedlejší míse smíchej všechny sypké ingredience.
- Mokrou směs přidáme do suché a pořádně spojíme.
- Opékáme na přepuštěném másle přibližně 3 minuty z každé strany.
- Podáváme s kouskem másla přelité sirupem.
