Dýňová polévka

Epická dýňovka! Podzim na talíři.

Jestli existuje jídlo, které neodmyslitelně patří k podzimu, tak je to dýňová polévka. Se zázvorem, s mrkví, s chilli, kokosovým mlékem? Variantu existuje neuvěřitelné množství a já vám přináším další. Relativně klasická verze krémové dýňovky podzvednutá o lanýžové krutony a lískové ořechy vás přesvědčí, že takhle chutná podzim.

Připrav si:

  • šalotka
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 1 kg upečené dýně hokaido
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • Šťáva z ½ citronu
  • 100 ml tučné smetany
  • Sůl

Na krutony:

  • 200 g staršího chleba
  • 30 g lískových ořechů
  • Olivový olej s příchutí bílého lanýže Di Vito (Seženete např. v  La Formaggeria Gran Moravia)
  • Sůl

Na dozdobení
Pár kapek smetany a lanýžového oleje

Postup:

  1. Dýně hokaido se nemusí loupat, proto ji mám tak rád, a pro polévku se hodí i svou specifickou nasládlou chutí. Stačí ji tedy očistit, rozpůlit, vydlabat semínka, překrájet na menší kousky, naolejovat, osolit a upéct do měkka.
  2. Na lžíci ghí si orestujeme jemně pokrájenou šalotku, ne nijak do barvy, stačí jen zesklovatět. Přidáme pokrájenou upečenou dýni, zalijeme vývarem a necháme provařit.
  3. Polévku rozmixujeme do hladka a dochutíme citronovou šťávou, solí a zjemníme smetanou. Pokud chceme polévku skutečně hladkou, ještě ji přepasírujeme přes sítko.
  4. Plátky chleba nakrájíme na malé kostičky, které smícháme s pár lžícemi lanýžového oleje a solí. Rozložíme na plech na pečicí papír a pečeme při 180 °C do zlatova. Před koncem pečení přidáme posekané lískové ořechy a necháme rozvonět.
  5. Polévku servírujeme s krutony, pár kapkami smetany a lanýžového oleje.