Dýňová polévka
Říjen 8, 2024

Epická dýňovka! Podzim na talíři.
Jestli existuje jídlo, které neodmyslitelně patří k podzimu, tak je to dýňová polévka. Se zázvorem, s mrkví, s chilli, kokosovým mlékem? Variantu existuje neuvěřitelné množství a já vám přináším další. Relativně klasická verze krémové dýňovky podzvednutá o lanýžové krutony a lískové ořechy vás přesvědčí, že takhle chutná podzim.
Připrav si:
- šalotka
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 1 kg upečené dýně hokaido
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- Šťáva z ½ citronu
- 100 ml tučné smetany
- Sůl
Na krutony:
- 200 g staršího chleba
- 30 g lískových ořechů
- Olivový olej s příchutí bílého lanýže Di Vito (Seženete např. v La Formaggeria Gran Moravia)
- Sůl
Na dozdobení
Pár kapek smetany a lanýžového oleje

Postup:
- Dýně hokaido se nemusí loupat, proto ji mám tak rád, a pro polévku se hodí i svou specifickou nasládlou chutí. Stačí ji tedy očistit, rozpůlit, vydlabat semínka, překrájet na menší kousky, naolejovat, osolit a upéct do měkka.
- Na lžíci ghí si orestujeme jemně pokrájenou šalotku, ne nijak do barvy, stačí jen zesklovatět. Přidáme pokrájenou upečenou dýni, zalijeme vývarem a necháme provařit.
- Polévku rozmixujeme do hladka a dochutíme citronovou šťávou, solí a zjemníme smetanou. Pokud chceme polévku skutečně hladkou, ještě ji přepasírujeme přes sítko.
- Plátky chleba nakrájíme na malé kostičky, které smícháme s pár lžícemi lanýžového oleje a solí. Rozložíme na plech na pečicí papír a pečeme při 180 °C do zlatova. Před koncem pečení přidáme posekané lískové ořechy a necháme rozvonět.
- Polévku servírujeme s krutony, pár kapkami smetany a lanýžového oleje.
