Congee

Tradiční čínská snídaně. Kaše, která léčí.

Jedná se o dlouho vařenou rýži nebo jinou obilninu ve větším množství vody. Jednoduše se dá připravovat v rýžovaru nebo pomalém hrnci. 

Kaše nemá téměř žádnou chuť, což ale nemusí být nevýhodou. Můžete si ji dochutit podle toho toho na co máte zrovna chuť. Kaši mohou i kojenci již od 6. měsíce, takže jí nakrmíte celou rodinu. Je vhodná při rekonvalescenci, průjmech, akutních i chronických onemocněních zažívacího systému, redukční dietě, na pročištění a jako jídlo při půstu.

Congee s pečeným zelím a misem

Připrav si:

  • 1 Šálek jasmínové rýže
  • 10 Šálků vody 
  • Kousek kombu řasy
  • 1/2 Hlávky zelí (bíle nebo červené a nebo kus a kus)
  • Menší svazek jarní cibulky
  • 1 Lžíce Miso pasty
  • Baues chilli oil
  • Vejce
  • Sezam

Miso omáčka:

  • 50g Bílé Miso pasty
  • 25g Mirinu (Japonské rýžové víno)
  • 25g Rýžového octa
  • 25g Medu
  • 1 Lžička třtinového cukru

Postup:

  1. Šálek rýže properte a dejte do pomalého hrnce. Přidejte kousek kombu řasy, špetku soli a 10 šálků vody. Hrnec zapněte na nižší stupeň a nechte běžet 10 hodin. Kaše bude mít řidší konzistenci, ale tak je to v pořádku. Na snídani pro 2 - 3 dospělé si odeberte cca 600g kaše. Zbytek nechte vychladnout a ukliďte do lednice. Kaši si můžete ráno ohřát s trochou vody nebo mlékem a dochuťit si dle fantazie.
  2. Hlávku zelí si rozdělíme na dílky, nejlépe tak, aby každý kousek držel pohromadě díky košťálu. S mícháním všech surovin si připravíme miso omáčku. Je lepší ji trochu vyšlehat, aby se rozpustil všechen cukr. Následně zelí potřeme omáčkou z obou stran a dáme péct na 180°C cca na 35 - 40 minut. Zelí nejlépe v polovině otočíme.
  3. Během pečení zelí si dochuťte kaši jarní cibulkou a lžící Miso pasty, možná bude potřeba i trochu dosolit. 
  4. Kaši si rozdělte do misek, doplňte o pečené zelí, pošírované nebo sázené vejce, chilli olej, sezam a jarní cibulku.

No a co sladká verze?

Druhý den jsme si kaši ohřáli s trochou ovesného mléka a doplnili opečeným banánem, ořechovým máslem a domácím karamelem a i tahle verze nám moc chutnala.

Tak co? Na jaký způsob byste si rádi dali congee vy?