Čočkový salát s teriyaki dýní
Leden 18, 2024

Dýni i v lednu...
a nejen jako polévku! Pečená dýně je fantastická a když ji namarinujete, její chuť vás vymrští do úplného blaha. Luštěniny nám běžně v jídleníčku chybí, tak není co řešit. Tenhle zimní salát si zamilujete a díky omáčkám o zivina.cz to bude ještě jednodušší!
Připrav si:
- 500 g uvařené čočky beluga
- 2 mrkve na nudličky
- 2 jarní cibulky
- 2 řapíky celeru
- ½ červené papriky
- 1 menší dýně hokaido
- Teriyaki omáčka od živina.cz
- Směs salátových listů
Na omáčku:
- 3 lžíce tahini od živina.cz
- Šťáva z ½ citronu
- 2 lžíce kvalitního oleje
- Pár lžic studené vody
- Sůl
Postup:
- Dýni omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semen. Nakrájíme na měsíčky cca 1 cm široké a marinujeme alespoň 30 minut v teriyaki omáčce.
- Uvařenou a vychladlou čočku s mícháme s mrkví na nudličky, pokrájeným řapíkatým celerem, nudličkami papriky a jarní cibulkou na kolečka. Ochutíme pár lžícemi teriyaki omáčky a necháme odpočinout.
- Dýni naskládáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 25–30 minut.
- Mezi tím si připravíme omáčku. Do misky dáme tahini, přidáme olej, citronovou šťávu a rozmícháme. Dle potřeby přidáváme po lžících ledovou vodu, dokud nemá omáčka požadovanou konzistenci hustšího dresinku. Dosolíme podle chuti.
- Čočkový salát servírujeme na vypraných salátových listech, pokladený upečenou dýní, kterou přelijeme tahini omáčkou.
