Čočkový salát s teriyaki dýní

Dýni i v lednu...

a nejen jako polévku! Pečená dýně je fantastická a když ji namarinujete, její chuť vás vymrští do úplného blaha. Luštěniny nám běžně v jídleníčku chybí, tak není co řešit. Tenhle zimní salát si zamilujete a díky omáčkám o zivina.cz to bude ještě jednodušší!

Připrav si:

  • 500 g uvařené čočky beluga
  • 2 mrkve na nudličky
  • 2 jarní cibulky
  • 2 řapíky celeru
  • ½ červené papriky
  • 1 menší dýně hokaido
  • Teriyaki omáčka od živina.cz
  • Směs salátových listů

Na omáčku:

  • 3 lžíce tahini od živina.cz
  • Šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce kvalitního oleje
  • Pár lžic studené vody
  • Sůl

Postup:

  1. Dýni omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semen. Nakrájíme na měsíčky cca 1 cm široké a marinujeme alespoň 30 minut v teriyaki omáčce.
  2. Uvařenou a vychladlou čočku s mícháme s mrkví na nudličky, pokrájeným řapíkatým celerem, nudličkami papriky a jarní cibulkou na kolečka. Ochutíme pár lžícemi teriyaki omáčky a necháme odpočinout.
  3. Dýni naskládáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 25–30 minut.
  4. Mezi tím si připravíme omáčku. Do misky dáme tahini, přidáme olej, citronovou šťávu a rozmícháme. Dle potřeby přidáváme po lžících ledovou vodu, dokud nemá omáčka požadovanou konzistenci hustšího dresinku. Dosolíme podle chuti.
  5. Čočkový salát servírujeme na vypraných salátových listech, pokladený upečenou dýní, kterou přelijeme tahini omáčkou.