1. Piknik se Snídaňovým klukem
Květen 24, 2022


Jak jsem uspořádal opulentní piknik
Po úspěšném zvládnutí brunche Snídaňového kluka pro větší skupinu lidí jsem se pustil do přípravy pikniku. Ehm, akce venku jsou krásný, ale jaksi nesmíte zapomenout na několik aspektů, které vám mohou vysněný brunch zkomplikovat nebo dokonce zhatit. Jedním z nich je příprava všeho jídla. Musíte to vymyslet tak, aby jste všechno jídlo dovezli na místo a hosté ho mohli rovnou konzumovat. Pozor na rychle se kazící potraviny! Totiž, po báječném pikniku asi nikdo nechce skončit se salmonelou v nemocnici. Dalším a hlavním aspektem venkvoní události je počasí. Modlil jsem se, aby nepršelo a nemuseli jsme se přesouvat někam dovnitř (suchou variantu jsem samozřejmě měl v záloze), ale piknik v bytě už není úplně piknik. Nepršelo, sluníčko svítilo, ale vítr foukal jak vysoušeč vlasů, takže pocitově byla každému po půl hodině ukrutná zima. Otužilci vydrželi a přes předpokládaný konec 22:00 jsme to zabalili těsně před půlnocí.

Co bylo dobrého?
Z již výše zmíněných důvodů jsem se tedy snažil všechno jídlo připravit tak, aby bylo co nejčerstvější, ale zároveň již připravené a na místě určení se bez dalších úprav dalo hned konzumovat. Sendviče, quiche, koláče, cup caky... To jsou všechno jídla, která jsou jako stvořená pro piknik. Aby to nebylo ale jen o „pečivu", rozhodl jsem se připravit kari hummus s čerstvou zeleninou a petrželovým piri piri a listy s trhaným bůčkem na medu a zázvoru s kimchi mayo. Co vám budu povídat, byla to práce na dva dny a logistika na týden, ale vařit a péct všechna ta jídla byla taková zábava! Celé meníčko Snídaňového kluka hodně bavilo připravovat. Některé recepty jsem zkoušel poprvé, něco se povedlo více, něco méně, ale celek byl přijatelný. Největší trhák byly veganské čokoládové cupcaky a šalotkový křehký koláč. Recepty už mám nachystané, jen to budu muset znovu uvařit a nafotit :-) Jídla bylo tolik, že i když mělo být hostů cca 20, najedlo se jich 30 a bylo to akorát. Bubliny tentokráte tekly doslova proudem. Ve 30 lidech jsme zvládli spořádat 28 l prvotřídního prosecca, které k nám bylo distribuováno přímo z letenské prosekárny a someliér Jenda nachodil na trase Prosekárna - Letná minimálně cestu do Toskánska.
Když už, tak už!
Né vždycky jdou věci podle plánu, a chybami se člověk učí. Čím jsem starší, tím mám chyby radši. Bez chybování se totiž skutečně nic nenaučíte. U pikniku se mi nepovedlo pár věcí a je dobré si to přiznat.
I když bydlím 15 minut pěšky od letenských sadů, autem jsme vezli věci skoro 40 minut, protože pátek a špatná dopravní situace. To byl pro mě obrovský stres, protože moje předtstava byla, že až budou hosté přicházet, bude všechno vyňuňaný, bude hrát muzika a já budu moc každého přivítat. Realita: Hosté příchází, já v rychlosti skládám jídlo na tácy, kamarádi jedou zpět pro zbytek věcí, takže mám jen půlku a nemám co nabídnout. Zachraňuje to Jeník s bublinama a každému hned nalévá skleničku (díky Bohu! a Jendovi!).
Veliká zábava je když už máte všechno připravené a najednou zjistíte, že všechno náčiní na nandavání jste nechali doma, takže můžete použít jen nůž a plastové příbory. Tohle už taky nikdy nezapomenu. NIKDY! :-D
Nádobí! Už nikdy nepodcením nákup kvalitního jednorázového nádobí, talíře byly sice moc pěkné, ale úplně k ničemu, protože cokoliv na ně člověk dal, tak se hned prohnuly. Žádný pevný papír to nebyl. A množství? 30 ks pro 20 lidí by možná stačit mohlo, pro 30 lidí v kvalitě které byli určitě ne... V závěru naštěstí hosté stáli kolem jídla, popíjeli, povídali si a zobali přímo z táců a to bylo to ono!
Neodradilo mě to a už vymýšlím další pop up, který bych Vám rád nabídl. Další událost vidím na září a možná i rovnou dvě. Tak stay tuned!