Slané cuketové vafle

Cuketa sem, cuketa tam!

Občas to vypadá, že je těch cuket už opravdu moc, ale nenechte se mýlit. Cuketa je zázrak, který má v kuchyni nekonečné využití. Mladá cuketa je báječná jen tak i syrová, větší zpracujete do různých nádivek, omáček, zeleninových směsí, koláčů slaných i sladkých (třeba v perníku funguje jako úžasný zvlhčovač). Dneska si uděláme křupavou voňavou vafli, která se dá jíst i jen tak samotná. 

Na cca 10 vaflí si připrav:

  • 1 střední cuketu
  • 1 střední bramboru
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g hl. mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 5 cl mléka
  • 50 g sýru s modrou plísní (můžete nahradit hermelínem nebo goudou)
  • 1 lžíce oleje
  • máslo na vymazání vaflovače
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Bramboru oloupejte, cuketu omyjte a obojí nastrouhejte na hrubu. Osolte a na rozpálené pánvi orestujte se lžící oleje cca 3 minuty společně s prolisovaným stroužkem česneku. Zelenina zavadne, voda se vypaří a vznikne mazlavá směs. Odstavíme a necháme schladnout.
  2. V míse smícháme vejce, mléko a zeleninovou směs, v druhé míse smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl. Vaječnou směs zapracujeme postupně do suché směsy, na závěr přidáme rozdrobený nebo nastrouhaný sýr a můžeme začít péct v máslem vymazaném vaflovači cca 10 minut.
  3. Vafle můžete jíst jen tak nebo si je dát s vejcem a slaninou, skvělá bude i kombinace zakysané smetany a uzeného lososa.